lördag 7 september 2013

Några bilder på mina förfäder och lite annat....

Vilka vackra mornar vi har nu, dimman över vattnen och så dessa otaliga vackra spindelnät som glimmar i morgonljuset. Min farmor sa att "Räven har sömat i mossarna" alltså att räven hade spunnit eller sytt i mossarna. Farmor var ett äkta Finnmarksbarn och kunde konsten att uttrycka sig. Här är några bilder, en på mig och några på min far och farmor och hennes föräldrar blandat med lite rönn och tjärnen.
 
Skogsnävan
 
 
Farmor Mina i sitt föräldrahem i Malingsbo-Gräsberg.
 

 1914 gifte sig min farmor med min farfar Mauritz Forslund även han Kronojägare som kom ner till Malingsbo från Norrland. Han lät en väg brytas till Gräsberg då han började uppvakta min farmor.
 
 
Här är min gammelfarfar Mathias Forslund,  som står här vid Malingsbo Herrgård och tar emot en medalj ur Gustav den V hand för nit och redlighet i rikets tjänst. Han var då Sveriges äldsta Kronojägare, här 95 år. Skulle varit en riktig kraftkarl men med ålderns rätt tunnat ur. Fick tyvärr aldrig träffa honom då han var borta för flera år sedan då jag föddes...men han har alltid funnits med mig på något sätt....
 
 
Rönnen...finnmarkens heliga träd.
 

 
 
Midtjärnen i höstskrud.
 
 
Min kära farmor Mina i sin ungdom.
 
 
Min far när han gick sin Kronojägareutbildning.
 
 
Min farmor Mina och hennes mor Anna och far Per-Erik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar